Case Hätälä: Pa-Hun kartonkisleavereilla on keskeinen rooli kalatuotteiden menekin kasvussa

Pa-Hu suunnitteli kalanjalostusyritys Hätälälle näyttävät kartonkisleaverit, jotka olivat yrityksen uuden kauppasopimuksen edellytys. Kun menekki kolminkertaistui arvioidusta, nousi Pa-Hun joustava palvelu tärkeään asemaan.

Case Hätälä: Pa-Hun kartonkisleavereilla on keskeinen rooli kalatuotteiden menekin kasvussa

Hätälä oli perinteisesti myynyt kalajalosteitaan tarroitetuissa vakuumipakkauksissa ja rasioissa. Kun yritys solmi uutta sopimusta suuren kauppaketjun kanssa, edellytti jälleenmyyjä, että pakkausten ympärille valmistettaisiin näyttävät kartonkisleaverit.

Aluksi tuotteiden menekkiä oli vaikea arvioida, ja siksi oli oleellista, että pakkausvalmistaja pystyisi mukailemaan Hätälän tarpeita joustavasti, laadusta tinkimättä.

Yhteistyö Pa-Hun kanssa on mahdollistanut sen, että pakkauksia pystytään kehittämään joustavasti tarpeiden kasvaessa.

”Koska tuotesarjamme oli myyjällemme uusi, emme pystyneet antamaan Pa-Hulle tarkkaa arviota menekistä. Lähdimme liikkeelle pienestä, ja tarve kolminkertaistui nopeasti. Pa-Hu on ollut uskomattoman nopea ja joustava yhteistyökumppani. Tuotantomme ei voi pysähtyä toimituskatkosten vuoksi, ja koska Pa-Hu tekee kaikkensa tämän välttämiseksi, ei näin ole käynyt. - Ari Kinnari, materiaaliostaja, Hätälä Oy

Loistava painolaatu fleksopainatuksella

Hätälän kartonkisleavereihin kohdistui kaksi oleellista vaatimusta.

Painolaadun tulisi olla erinomainen, sillä kuorien tarkoitus on herättää huomioita myymälässä ja vahvistaa kuluttajien ostopäätöstä. Lisäksi materiaalit ja rakenteet tuli räätälöidä vakuumipakattujen tuotteiden ympärille niin, että ne kestäisivät kylmiä olosuhteita, pinoamista ja mahdollista kosteutta.

Näiden lisäksi Pa-Hun pakkaussuunnittelijat varmistivat sen, että sleaverit teettävät mahdollisimman vähän työtä Hätälän tuotantolinjalla. Näin suunniteltiin painettu, sivuliimattu kartonkikuori, joka on käyttövalmis ilman erillistä kokoonpanoa.

Sleavereihin painetaan tuotetietojen lisäksi näyttäviä maisemakuvia, jotka edellyttävät huikeaa painolaatua. Pienet aloituserät tehtiin offset-painatuksella, mutta menekin kasvaessa Pa-Hu ehdotti siirtymistä kustannustehokkaaseen, elintarvikekelpoiseen fleksopainatukseen.

Aluksi siirtyminen fleksolle epäilytti meitä. Työ oli vaativa, emmekä olleet vakuuttuneita painatuksen laadusta. Lopputulos on kuitenkin ollut loistava, ja olemme saaneet kiitosta myös jälleenmyyjältämme. Värit ovat paremmat kuin ennen. - Ari Kinnari, materiaaliostaja, Hätälä Oy

Siirtymä fleksopainolle tehtiin heti, kun se oli kannattavaa. Fleksopainatuksen myötä Hätälän yksikkökustannukset ovat laskeneet ja tuotantoerien laatu on parantunut entisestään. Siinä, missä fleksopainotekniikan laatu on vuosien mittaan parantunut merkittävästi, toistaa se tietyt värit offset-painoa paremmin. Hätälän sleavereiden viisivärifleksopainatus ja suojalakka takaavat sen, että kalatuotteet erottuvat hyllystä.

Nyt Hätälän ja Pa-Hun välinen yhteistyö on vakiintunut, ja tarpeet tunnetaan paremmin. Menekkiä tarkastellaan silti edelleen jatkuvasti. Näin Hätälä saa aina tarvitsemansa tuotteet käyttöönsä enintään viikon toimitusajalla, ja pakkauksia kuljetetaan Veikkolasta Ouluun täysin lavoin.

”Olemme molemmat perheyrityksiä, ja suhtautuminen asiakkaaseen on tätä kautta keskeinen. Pa-Hu tekee kaikkensa sen eteen, että pystyy vastaamaan meidän tarpeisiimme. Yhteistyömme on erittäin sujuvaa ja laajenee jatkuvasti.” - Ari Kinnari, materiaaliostaja, Hätälä Oy