Case Suunto: Pa-Hu toteuttaa kaiken uniikeista pakkausmateriaaleista huippuluokan varastointiin

Urheilukelloistaan tunnettu Suunto pyrkii jatkuvaan kehitykseen – myös pakkauksissaan. Siksi yritys valitsi pääyhteistyökumppanikseen Pa-Hun, jonka ratkaisut ovat paitsi vastanneet yrityksen tiukkoja laatuvaatimuksia, myös tuoneet huomattavia säästöjä tuotantoketjun mitalta.

Case Suunto: Pa-Hu toteuttaa kaiken uniikeista pakkausmateriaaleista huippuluokan varastointiin
”Pa-Hun suunnittelijat ottavat ideoistani kopin ja lähtevät rohkeasti kehittämään uutta. Me olemme saaneet yhdessä aikaiseksi ratkaisuita, joita kellään muulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut. - Timo Halko, teollinen muotoilija, Suunto Oy

Kun Suunnon pääasiallinen pakkaustoimittaja siirsi tuotantonsa Suomesta, tarvitsi yritys tilalle uuden kotimaisen valmistajan. Kumppanilta vaadittiin paljon, sillä Suunnon innovatiivisuus ja tiukat laatuvaatimukset koskevat myös pakkauksia. Yhtenä keskeisenä tarpeena oli saada läpivärjättyä mustaa aaltopahvia, jota yksikään suomalainen toimija ei valmistanut.

Nyt Pa-Hu valmistaa Suunnolle lähes 30 erilaista pakkauskokonaisuutta, ja kuljetuslaatikoita myöden kaikki aaltopahvi tulee Veikkolasta. Kun yhteistyö ulottuu yksittäisten pakkausten sijaan koko tuotantoketjuun, on myös logistiikkaa ja varastointia kehitetty tehokkaammaksi.

 ”Valmistamme tuotteita, joiden kanssa asiakkaamme kiipeävät vuorille ja sukeltavat meren syvyyksiin. Tuotteisiimme pitää voida luottaa. Sama koskee pakkauksiamme – niiden pitää antaa lupaus laadusta, varmuudesta ja huolellisesta työstä. - Timo Halko, teollinen muotoilija, Suunto Oy

Tavoitteena loistavan laadun jatkuva kehitys

Suunto vaatii parasta kaikelta tuotannoltaan. Pakkausten materiaaleilla, rakenteilla, painatuksilla ja viimeistelyillä on tärkeä osa paitsi tuotteiden suojaamisessa, myös brändin rakennuksessa. Siksi Suunnon teollinen muotoilija kehittää pakkaukset tiiviissä yhteistyössä Pa-Hun rakennesuunnittelijoiden kanssa.

Suunnon brändiväri on musta, ja näin myös pakkausten tuli olla läpivärjättyä mustaa aaltopahvia. Tähän tarpeeseen Pa-Hu kehitti nelikerroksisen aaltopahvin, jossa neljäs, laminoitu kerros kaseerataan kolmikerroksisen rungon päälle. Pahvi on läpeensä mustaa, ja ylivedetty pintakerros viimeistelee sen upean laadun.

Pakkaussuunnittelussa olennaista on se, että työssä pyritään jatkuvaan kehitykseen. Pakkausten rakenteita, materiaaleja ja sisäosia sekä pakkausten ja kollien mittoja tarkastellaan jatkuvasti, kun tavoitteena ovat entistä kestävämmät ja tehokkaammat ratkaisut.

Myös varastointi ja logistiikka viritetty huippuunsa

Läheinen yhteistyö on tehostanut myös Suunnon varastonhallintaa ja logistiikkaa. Kun pakkaustarpeet hankitaan keskitetysti yhdeltä toimittajalta, pystytään pakkaamista kehittämään kokonaisvaltaisesti.

”Huomasimme, että Suunnon vientikolleja voitaisiin kehittää. Tämä on meille tyypillistä. On intohimomme ratkaista, miten kahdesta laatikosta saadaan yksi, kymmenestä kuusi. Rakenteita, menetelmiä ja materiaaleja vaihtamalla voidaan tiristää viimeisetkin säästöt kustannuksista.”  - Janne Teliranta, myyntijohtaja, Pa-Hu Oy

Pa-Hu tekee Suunnolle kaksinkertaisen varastoinnin, mikä on pudottanut Suunnon pakkausten varastoarvoa huomattavasti. Pakkauksia varastoidaan Pa-Hun välivarastoon ja Suunnon kaupintavarastoon. Kaupintavarastoa täydennetään välivarastosta sovittuun tahtiin, ja täältä Suunto ottaa pakkauksia saldolleen reaaliaikaisen tarpeensa mukaan.

Varastoinnin lisäksi säästöä on saatu myös vientirahdeista. Heti yhteistyön laajentuessa Pa-Hun asiantuntijat kiinnittivät huomiota Suunnon vientikollien korkeaan määrään, ja ehdottivat tähän tehokasta ratkaisua: rakenteita yhdistämällä kollien tilavuutta saataisiin pienennettyä.

Uusia ratkaisuja kehitetään pakkaus kerrallaan, eikä kehitystyölle näy loppua – tämä toimintamalli on ominaista sekä Suunnolle että Pa-Hulle. Kunnianhimoinen ote omaan alaan takaa sen, että asiakkaille voidaan taata käänteentekevää palvelua.

”Yhteistyö Pa-Hun kanssa on sujuvaa. Työtä on helppo tehdä kasvokkain, kun toimija on lähellä. Teemme tuleville vuosille suunnitelmia, joiden tavoitteena on syventää yhteistyötämme entisestään.” - Eeva Salonen, Sourcing Manager, Suunto Oy