Tietoa pakkausten postitus- ja logistiikkastandardeista

Tietoa pakkausten postitus- ja logistiikkastandardeista

Postitus- ja logistiikkastandardit parantavat logistiikan tehokkuutta ja tuotteiden säilyvyyttä kuljetuksen ja varastoinnin ajan.

Asiantuntijamme auttavat silloin, kun haluat tietää lisää logistiikkaan ja postitukseen liittyvistä määrämitoista ja ohjeistuksista. Voimme yhdessä kartoittaa pakkauksesi elinkaaren ja logistiikkaa ja lähetystä koskevat tarpeet. Näiden pohjalta pystymme suosittelemaan tai suunnittelemaan tuotteillesi pakkausratkaisut, joiden kuljetus on mahdollisimman kustannustehokasta.

Oikein mitoitettujen pakkausten lisäksi lähettäjän tulee huolehtia siitä, että pakkaukset, kollit ja lavat pakataan määriteltyjen paino- ja kokorajojen mukaisesti.

Logistiikan standardimitat

Moduulimitoitus

Kaupan hylly-, varastojärjestelmien sekä kuljetusalustojen ja välineiden mitoitus perustuu moduulimitoitukseen.

Moduulimitoituksella varmistetaan mahdollisimman tehokas tilankäyttö jakelun kaikissa vaiheissa. Moduulimitoitetut pakkaukset sopivat kaikkiin jakelussa käytettäviin standardinmukaisiin käsittelyvälineisiin, kuormatiloihin ja hyllyihin. Moduulimittaisista pakkauksista pystytään rakentamaan kestäviä yksikkökuormia, jossa tuotteet tukevat toisiaan.

Pakkauksien ja pakkaamisen perusmoduuli on 600 x 400 mm. Kaikki tästä poikkeavat pakkaukset ja yksiköt mitoitetaan perusmoduulin jako-osien tai kerrannaisten perusteella. Pakkaukset valmistetaan todellisuudessa hieman tätä pienemmiksi. Näin huomioidaan käsittelyvarat ja pakkausten pullistuminen kuljetuksen aikana.

Pinoutuvien elintarvikepakkauksien CF-mitat

Hedelmien, vihannesten ja marjojen kuljettamiseen käytetään pinoutuvia aaltopahvipakkauksia, joissa on määritellyt paikat ja mitat lukituskielekkeille ja -aukoille. Mitoitus perustuu FEFCO:n Common Footprint -standardiin, jossa mitat ovat 600 x 400 mm tai 400 x 300 mm.

Lavakoot ja lavojen pakkaaminen

Suomessa yksikkökuorman lavakorkeus on standardilla SFS 5897 määritelty 1110 mm. Poikkeavasta lavakorkeudesta on aina sovittava erikseen tavarantoimittajan ja vastaanottajan kesken.

Lavakuorman maksimipaino on FIN-lavalla 950 kg, EUR-lavalla 750 kg ja myymälälavalla 400 kg

Lavakuormat tulee sitoa niin, että kuorma kestää jakelussa ja että haarukkavaunuilla ja trukeilla tarvittavat haarukka-aukot ovat avoinna käsittelyä varten.

Kansainväliset lavakoot ovat 800 mm x 1200 mm (EUR-lava) ja 1000 mm x 1200 mm (FIN-lava). Myymälä- eli teholavan ja standardirullakon pohjamitta on 600 mm x 800 mm.

Postituksen ohjemitat

Yksittäisen postipaketin minimipaino on 250 g ja maksimipaino 35 kg. Paketti on pakattava niin, että sitä voidaan käsitellä trukilla tai pumppukärryllä. Kaikkien pakkausten pituus, leveys ja korkeus tulee olla alle 240 cm, minkä lisäksi erilaisille toimitustavoille on omat määrämittansa seuraavaan tapaan.

Postipaketti ja Ovelle-paketti

Mitat vähintään 25 cm x 15 cm x 3 cm

Mitat enintään 100 cm x 60 cm x 60 cm

Smartpost-pakettiautomaattiin sopivat paketit

Mitat vähintään 25 cm x 15 cm x 3 cm

Mitat enintään 60 x 36 x 60 cm

Rahtimitat

Rahdissa enimmäiskorkeus on 240 cm. Kuljetusyksikkö tulee pakata niin, että sitä voidaan käsitellä pumppukärryllä.

Yksittäisen kollin tai lavan maksimipaino on 1000 kg. Tätä painavammat on merkittävä työsuojelulainsäädännön mukaisesti.

Rahtihinnat ovat sitä edullisempia, mitä suurempia erät ovat. Päällelastauskelpoisten lavojen rahti on edullisempi, sillä ne laskutetaan kuutiopainon mukaan.

Päällelastauskriteerit ovat seuraavat:

  • Maksimikorkeus 1,20 m
  • Kollit / lavat ovat keskenään pinottavissa 2,40 metrin korkeuteen painonsa, muotonsa ja kestävyytensä puolesta
  • Kollin/lavan oltava tasainen, tiivis ja hyväkuntoinen
  • Kollin massa saa olla korkeintaan puolet vastaavan lavapaikan rahdituspainosta

Postin paketti- ja rahtiohjeet kokonaisuudessaan löydät Postin sivuilta.