Mitä aaltopahvi on ja mikä tekee siitä hyvän pakkausmateriaalin

Näin valmistamme aaltopahvia, joka sopii moneen eri käyttötarkoitukseen

Erilaisista paperikerroksista valmistettu aaltopahvi pystyy ihmeisiin. Se on tarpeeksi sitkeä raskaan teollisuuden tarpeisiin, mutta samalla niin kevyt, että päihittää kilpailijansa kustannustehokkaana kuljetusmateriaalina. Aaltopahvi on räätälöitävä ja kierrätettävä, hygieeninen ja eristävä.

Näin aaltopahvi soveltuu todella hyvin kaiken kokoisten ja painoisten tuotteiden varastointiin, kuljetukseen ja postitukseen sekä siirtelyn aikaiseen suojaamiseen. Erilaisilla painatuksilla, efekteillä ja viimeistelyillä aaltopahvista saadaan näyttäviä tuotepakkauksia ja myyntiratkaisuja. Lisäksi se sopii erinomaisesti elintarvikekäyttöön. Käytettävyyttä lisää se, että aaltopahvipakkauksia voidaan pakata sekä manuaalisesti että koneellisesti.

Aaltopahvin kosteansietokykyä ja monia muita ominaisuuksia voidaan muokata erilaisilla pintakäsittelyillä ja rakenteellisilla valinnoilla. Sitä voidaan myös painattaa ja viimeistellä lukuisilla laadukkailla menetelmillä, jolloin sitä voidaan käyttää näyttäviin kuluttajapakkauksiin ja myynninedistämistuotteisiin.

Onkin selvää, että aaltopahvin yksi tärkeimmistä vahvuuksista on muokattavuudessa. Käyttötarkoituksesta riippuen toivottuja ominaisuuksia voidaan korostaa paperikerrosten määrää, materiaalia ja aallonkorkeutta muokkaamalla, tähän tapaan.

Aallotuskartongit ja pintakartongit

Aaltopahvi koostuu yhdestä tai useammasta aaltomaiseksi taivutetusta aallotuskartongista eli flutingista ja sen toiselle tai molemmille puolille kiinnitetystä pintakartongista eli lainerista. Pintakartonki kiinnitetään aallotuskartonkiin aaltopahvikoneella joko veden avulla tai liimalla.

Aaltopahvin tukevuuteen voidaan vaikuttaa pintakartonkien ja aallotuspahvien määrällä. Jos pintakartonki kiinnitetään vain aallotuskartongin toiselle puolelle, saadaan joustavaa pahvia, joka soveltuu esimerkiksi remonttitöiden suojamateriaaliksi.

Kun aallotuskartongin molemmalle puolelle kiinnitetään pintakartonki, tai jos aalto- ja pintapahvikerroksia tehdään useampia, saadaan pahvista tukevampi.

Myös kuiduilla ja aallonkorkeudella on eroa

Myös paperin valmistukseen käytetyillä kuiduilla ja aallotuskartongin aallonkorkeudella voidaan muokata aaltopahvin ominaisuuksia. Tästä viestivät erilaiset aaltopahvilaadut ja laatumerkinnät.

Erilaiset aallot: C, B, E, F, G, N

Aallotuskartongin aaltojen korkeus vaikuttaa pahvin jäykkyyteen. Pahvista tulee sitä paksumpi ja jäykempi, mitä korkeampaa aaltoprofiilia käytetään.

Kuuteen eri luokkaan jaettavat aaltoprofiilit sopivat erilasiin käyttötarkoituksiin seuraavasti:

C-aalto: Pahvin paksuus noin 4 mm. Pahvi on vankkaa ja sopii pinottavaksi. Käytetään usein kuljetuspakkauksissa.

B-aalto: Pahvin paksuus noin 3 mm. Pahvi on hyvä painattaa ja stanssata, suhteellisen hyvä pinota.

E-aalto: Pahvin paksuus noin 1,5 mm. Pahvia on hyvä painattaa, sopii pieniin koteloihin ja laminoitaviin tuotteisiin.

F-, G- ja N-aallot: Pahvin paksuus noin 0,8-1 mm. Pahvia on erittäin hyvä painattaa, ja se sopii myös offset-painautukseen. Hyvä stanssata. Sopii pieniin koteloihin ja laminoitaviin tuotteisiin.

Meidän valikoimastamme löydät aaltopahvit C-, B-, E-, ja F-aalloilla.

SC, WB, kraftliner, whitetop ja testliner

Aallotuskartonkia ja pintakartonkia voidaan valmistaa joko uudesta, neitseellisestä kuidusta tai kierrätysmateriaalista. Aallotuskartongeissa SC eli semi-chemical viittaa neitseelliseen laatuun, joka käy elintarvikekäyttöön. WB eli waste-based tarkoittaa kierrätysmateriaalista valmistettua aallotuskartonkia.

Pintakartonkimateriaaleista kraftliner ja whitetop on valmistettu neitseellisestä kuidusta. Whitetop on lisäksi päällystetty. Testliner vuorostaan on kierrätyskuidusta valmistettu pintakartonki.