Ympäristöystävällisen pakkauksen suunnittelu – materiaalivalinnoista pakkaustekniikkaan

Moni nykypäivän asiakas pitää ympäristöarvoja tärkeänä. Tässä blogissa kerromme, kuinka voit huomioida ympäristöasiat pakkaustesi suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa. Huomioi ainakin seuraavat viisi asiaa:

1.Raaka-aineet – sertifikaatit varmistavat ympäristöystävällisen alkuperän

Varmista pakkaustesi raaka-aineiden alkuperä. Käsittelemättömät, kierrätettävät tai uusiokäytettävät materiaalit ovat suorin tapa viestiä yrityksen ympäristöarvoista.

Erilaisia laadun- tai alkuperän takaavia merkintöjä ja sertifikaatteja voidaan myöntää yrityksille, tuotteille, pakkauksille tai tuotantoprosesseille. Esimerkiksi FSC- ja PEFC -metsäsertifikaatit varmistavat, että pahvit ovat alkuperältään kestäviä tai vastuullisen metsänhoidon mukaisia.

Aaltopahvi on yleisimmin kierrätetty pakkausmateriaali, jonka kierrätysaste on huippuluokkaa – Euroopassa noin 80 prosenttia ja Suomessa yli 90 prosenttia. Loistavien kierrätysjärjestelmien ansiosta sitä on myös helppo kierrättää. Samaan aikaan kierrätetyn kuidun merkittävin käyttökohde on juuri aaltopahvi. Elinkaarensa lopussa, eli useiden kierrätyskertojen jälkeen, jäljelle jäävää pahviainesta voidaan hyödyntää energiantuotanossa.

Raaka-ainevalinnat ovat suoraan yhteydessä pakkauksen suunnittelun muihinkin vaiheisiin. Parhaimmillaan pakkausmateriaalien rakenteet ja mitoitus optimoidaan nimittäin jo suunnitteluvaiheessa niin, että ne voidaan valmistaa mahdollisimman pienellä raaka-ainemäärällä. Tällöin laatikot esimerkiksi piirretään siten, että hukkapaloja muodostuu mahdollisimman vähän.

2.Pinnoitteet – vaihtoehtoja muovituksille

Perinteisesti esimerkiksi kuitupohjaisten elintarvikepakkausten veden- ja rasvankestävyyttä on parannettu muovipinnoitteilla. Se kuitenkin hankaloittaa pakkauksen kierrätettävyyttä ja maatuvuutta. Lisäksi juomaveteen ja elintarvikkeisiin päätyvät mikromuovit ovat maailmanlaajuinen ongelma.

Dispersiovärjäreillä saatava suoja on yksi ratkaisu mikromuoviongelmaan, sillä vesiliukoinen pinnoite ei vaikuta pakkausmateriaalin kierrätettävyyteen. Toisin kuin muovitetut materiaalit, dispersiovärjäreillä suojatut materiaalit myös kompostoituvat.

Esimerkki tällaisista suojista on Colombierin kehittämä ekologinen ja kierrätettävä BioBarrier -pinnoite. Pa-Hu on hyödyntänyt BioBarrier -pinnoitetta esimerkiksi Leipomo Rostenin pakkaussuunnittelussa.

3.Suojamateriaalit, kulmasuojat, liitokset ja laminoinnit – suojaavat pakkaustasi kuljetuksessa

Suurimmat ympäristöhaitat syntyvät kuljetuksessa käyttökelvottomiksi hajonneista tuotteista. Siksi pakkausten kestävyys on hyvä varmistaa etenkin kuljetuksia varten.

Laadukkaiden materiaalien lisäksi pakkausten hajoamista voidaan ehkäistä sopivilla suojauksilla. Niiden tulisi olla kevyitä, mutta samalla kestäviä ja muotoja tukevia.

Pakkausten liitoskohdissa käytetään usein apuna liimaa tai teippiä. Useat pakkausteipit ovat pakkauksen mukana kierrätettäviä, ja pakkausliimakin voi olla ympäristöystävällistä. Pa-Hu:lla hyödynnämme syömäkelpoista eli täysin myrkytöntä liimaa.

4.Vältä ylipakkaamista

Vaikka pakkausten täytyy suojata tuotteita hävikin välttämiseksi, on silti tärkeää välttää ylipakkaamista. Ylipakkaaminen tarkoittaa, että pakkaus on turhan monikerroksinen – ilman, että lisämateriaali tuo kestävyyttä tai muuta hyötyä.

Ylipakattu tuote on esimerkiksi ensin pakattu muovipussiin, sitten pahvilaatikkoon, ja laatikko on vielä vuorattu kelmulla. Pakkauksessa saattaa olla myös liikaa tai vääränlaisia pakkaustäytteitä.

Ympäristön lisäksi ylipakkaaminen vaikuttaa negatiivisesti myös asiakaskokemukseen. Pakkaus on vaivalloisempi avata ja hävittää tai kierrättää. Lisäksi se saattaa aiheuttaa sotkua.

5.Pakkauksen räätälöinti – materiaalitehokkuutta ja parempi asiakaskokemus

Hävikistä aiheutuvia ympäristöhaittoja voidaan vähentää suojien, liitosten ja laminointien lisäksi myös räätälöidyllä pakkauksella. Kullekin tuotteelle räätälöity pakkaus tuo lisäsuojaa kuljetuksessa, kun pakkaus on oikean kokoinen eikä tuote pääse liikkumaan sen sisällä.

Räätälöinti tehostaa myös pakkaukseen tarvittavien raaka-aineiden käyttöä. Kun pakkaus suunnitellaan juuri kullekin tuotteelle sopivaksi, voidaan materiaalien käyttö optimoida. Tällöin voidaan välttää myös ylipakkaamista eli turhien pakkaustäytteiden käyttöä

Ympäristön lisäksi räätälöity pakkaus on parempi vaihtoehto yksilöllisemmän asiakaskokemuksen kannalta. Sillä voi viestiä esimerkiksi yrityksen ympäristöarvoista ja brändistä, ja siihen voi painattaa vaikkapa kierrätysohjeet.

Jos haluat tietää lisää ympäristöystävällisestä pakkaussuunnittelusta, ota yhteyttä!