Caset

Tyylikkäitä pakkauksia ainutlaatuisiin tarpeisiin

Pentik Oy on erikoistunut keramiikka- ja sisustustuotteiden suunnitteluun, valmistamiseen ja valmistuttamiseen. Yli 50-vuotiaan yrityksen tuotteita myydään ympäri Suomea oman sisustusmyymäläketjun ja valikoitujen jälleenmyyjien kautta. Yrityksellä on oma keramiikkatehdas Posiolla.

Pentik on tehnyt yhteistyötä Pa-Hun kanssa jo monien vuosien ajan. Alkuun suunniteltiin yksittäisiä pakkausratkaisuja esimerkiksi yhdelle tuotteelle tai tuotekokonaisuudelle kerrallaan. Yhteistyö on sittemmin laajentunut yhteisten onnistumisten myötä. Satu Teperi vetää Pentikin ostotiimiä, ja vastaa myymälöiden ja yritysmyynnin pakkausmateriaaleista. Hän työskentelee tiiviisti Pa-Hun suunnittelutiimin kanssa, ja nimeääkin Pa-Hulle kolme erityistä vahvuusaluetta: asiakas- ja ratkaisukeskeisyys, sujuva yhteistyö sekä hyvä hinta-laatusuhde.

Mitä tarvittiin?

Pa-Hun ja Pentikin pakkaussuunnitteluyhteistyö on nykyisin tiiviimpää. Viime vuosina on panostettu erityisesti pakkausten unboxing-kokemukseen. Lisäksi on suunniteltu tyylikkäitä lahjapakkauksia yritysmyyntiin.Pentikin pakkaustarpeet ovat monimuotoisia. Tyypillisesti pakkauksiin sopii tiettyjen tuotteiden lisäksi yhdistelmiä erilaisista tuotteista. Jokainen ratkaisu on juuri kullekin tuotteelle tai tuotekokonaisuudelle suunniteltu.

Pakkausten tulee suojata keramiikka- ja lahjatuotteita kuljetuksessa ja näyttää hyvältä. Yritysmyynnin puolella on tärkeää, että pakkauksessa näkyy myös asiakkaan brändi. Joskus monimutkaiset tuotteet vaativat enemmän myös pakkausten tekniseltä toteutukselta. Lisäksi tilausmäärät voivat olla pieniä, joitakin käsintehtyjä tuotteita valmistetaan vain muutamia satoja.

Miltä tyypillinen pakkaussuunnitteluprojekti näyttää?

Vaikka tuotteet ja tarpeet vaihtelevat suuresti, pysyy pakkauksen suunnitteluprosessi yhtä sujuvana kerrasta toiseen. Nopeimmillaan pakkaukset on saatu ideasta tilaukseen vain viikoissa, pisimmilläänkin parissa kuukaudessa.

Pa-Hun pakkaussuunnittelija ja insinööri suunnittelevat pakkaukset tiiviissä yhteistyössä Pentikin kanssa. Prosessin aikana huomioidaan aina Pentikin toiveet toiminnallisuudesta ja visuaalisesta ilmeestä.

Pakkaussuunnittelijan apu on korvaamatonta, kun haetaan ratkaisuja haastaviin ongelmiin – esimerkiksi taiteilija Anu Pentikin itsensä tekemää keramiikkakoiraa ei suinkaan pakata mihin tahansa ruskeaan laatikkoon. Pakkauksen on aina oltava sen sisältämän tuotteen arvoinen.

Tyypillinen suunnittelu- ja valmistusprosessi

1) Pa-Hu ehdottaa pakkausratkaisua Pentikin tarjoaman fyysisen näytetuotteen tai mittojen perusteella.

2) Pakkauksen rakenteesta ja materiaaleista sovitaan yksityiskohtaisesti.

3) Pa-Hu toimittaa fyysisen näytelaatikon, jonka ominaisuuksia testataan keramiikkatehtaan tuotannossa.

4) Pa-Hu toimittaa viivapiirrokset, joiden avulla Pentikin graafikot ja markkinointitiimi voivat alkaa viimeistellä pakkauksen visuaalista ilmettä, kuten kuvitusta ja tekstejä.

5) Pakkaus menee tuotantoon.

6) Valmis tuote löytyy jälleenmyyntikanavista ympäri maan.

Miten onnistuimme?

Satu Teperi kehuu erityisesti kommunikaation helppoutta sekä aktiivista projektihallintaa. Pa-Hulta voi kysyä matalalla kynnyksellä hankalistakin teknisistä yksityiskohdista ja saada vastauksia nopeasti. Pentikin ostotiimi voi omista kiireistään huolimatta luottaa siihen, että prosessi etenee odotetusti – ja tuntuu suorastaan automaattiselta. Kenenkään ei tarvitse toimia muistin varassa, vaan Pa-Hun yhteyshenkilö on aktiivisesti ostajien tukena.

“Uudet pakkaustarpeet voivat joskus tuntua haastavilta, mutta oikean yhteistyökumppanin kanssa niihin löydetään ratkaisuja. Sinun ei itse tarvitse tietää kaikkea pakkauksista, sillä kumppanisi voi aina lainata asiantuntijuuttaan.”

-SATU TAPERI, Ostaja

Koska projektit sujuvat aina sulavasti suunnittelusta tuotantoon, on Pa-Hu usein Pentikin ensisijainen vaihtoehto, kun tarvitaan ratkaisuja. Pitkien suunnitteluprosessien aloittaminen on helpompaa, kun tiedetään, että ne voidaan saattaa vaivattomasti loppuun.

“Kun kokonaisuus sujuu, se tuo itsellekin mielenrauhaa. Aikaa ja energiaa vapautuu muuhun työskentelyyn, kun ei tarvitse murehtia yksityiskohtia.”

-SATU TAPERI, Ostaja

Lopputulos:

Pa-Hu tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja ja käyttää mielikuvitusta. Lisäksi Pa-Hu tarjoaa ennakoivasti ehdotuksia siihen, kuinka monenlaisia pakkaushaasteita voidaan ratkaista ja kuinka hinta-laatusuhde saadaan kohdilleen.

“Pa-Hun vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa erityisesti silloin, kun kehitetään ainutlaatuisia pakkausratkaisuja alusta alkaen.”

-SATU TAPERI, PENTIK

Kekseliäisyytensä sekä laajan raaka-ainevalikoimansa ansiosta Pa-Hulla onkin valmiudet tuottaa hyvin monenlaisia pakkausratkaisuja. Pahville löytyy vaihtoehtoja ja tiukkojakin kriteereitä voidaan noudattaa.