Tehdas

Vähemmän hävikkiä

Olemme aina pyrkineet vähentämään hävikkiä, jota syntyy arkkeja leikattaessa sekä esim. epäonnistuneissa painatuksissa. Pitkän kokemuksen myötä tästä pihistelystä on tullut suorastaan taidetta.

Kaikki hävikki ja pahvisilppu kerätään, paalitetaan ja myydään raaka-aineena paperin ja kartongin valmistajille eli kierrätetään. Tässä muutama hävikkiin liittyvä kysymys, joihin vastasi tehtaanjohtaja Marko Raikamo.

Miten hävikki kerätään tehtaalla kierrätykseen?

Pahvisilppu kuljetetaan putkistoja pitkin ilmavirran avulla paalaimeen, joka on rakennusten ulkopuolella. Ilmavirrasta erotetaan pöly ja lämmin ilma palautuu takaisin rakennusten sisäpuolelle.

Kuinka pitkään Pa-Hulla on ollut paalauskone?

Pa-Hu:lla on ollut paalauskone kahdeksan vuotta, mutta pahvisilppu on jo sitä ennen aina toimitettu kierrätykseen. Paalauskone tai -puristin on laite, jolla pahvisilppu puristetaan hydrauliikkaa hyödyntäen tiiviiksi paaleiksi, jotka sidotaan paksulla rautalangalla. Paalien koko on noin yksi kuutiometri ja paino 500 kg.

Mitä pahvisilpulle sitten tapahtuu?

Se myydään kartonkitehtaille, jotka valmistavat siitä uutta kartonkia.

Jopa pahvipöly pystytään kierrättämään! Miten tämä ylijäämä kerätään? Kyllä. Tiettyjen aaltopahvituotteiden valmistuksessa syntyy aaltopahvipölyä. Tämä pöly kerätään jättimäisellä pölynimurilla jättimäiseen pölypussiin, josta se putoaa puristimeen, joka puristaa pölyn tiiviiksi kiekoiksi. Kiekot kierrätetään pahvisilpun mukana.